Kristof Calvo
2e plaats Kamer // Kieskring Antwerpen

 

De Wetstraat kan wat jong geweld nog steeds goed gebruiken. Groene energie is wat ik ben en waar ik voor ga.
 

27 jaar

Master Politieke Communicatie

Federaal parlementslid Gemeenteraadslid Mechelen Voorzitter mmMechelen Feest (Maanrock, Parkpop, Ottertrotter, ...)

kristof.calvo [at] groen.be

Op en naast het veld

Kristof, zijn er concrete dossiers waarin je je wil vastbijten?

“De kernuitstap, jeugdwerkloosheid en eerlijke belastingen voor mensen en bedrijven zijn drie thema’s die ik echt belangrijk vind. De kernuitstap was vanaf dag 1 in het parlement mijn grootste strijdpunt. Kernenergie is niet meer van deze tijd. Kijk naar de vele problemen van de afgelopen jaren zoals de lekkende vaten en de scheurtjes in de reactorvaten.

Voor een groene energietoekomst hebben we een Energiepact nodig: een duidelijke visie waar ook de sector zelf, werkgevers en werknemers bij worden betrokken. De strijd tegen de jeugdwerkloosheid moet hoger op de politieke agenda. We hebben structurele maatregelen nodig. Denk aan een lastenverschuiving, een vereenvoudigd doelgroepenbeleid en inzetten op werkervaring tijdens de schoolloopbaan via stages.”

De traditionele partijen zijn ondertussen één grijze massa. N-VA is rechts, conservatief en eigenlijk alleen maar echt geïnteresseerd in een onafhankelijk Vlaanderen.

Waarin kan Groen volgens jou het verschil maken?

“De traditionele partijen zijn ondertussen één grijze massa. N-VA is rechts, conservatief en eigenlijk alleen maar echt geïnteresseerd in een onafhankelijk Vlaanderen – dat is echt mijn overtuiging. Groen is de enige partij die zowel sociaal als ecologisch is en het is dé partij waar jongeren echt meetellen.”

Wat is het succes van jonge kandidaten op de lijst?

“Veel jonge mensen zijn nog altijd de beste garantie dat jongerenthema’s hoog op de agenda staan. En de wetstraat kan wat extra jeugdig enthousiasme goed gebruiken, zeker nu de traditionele partijen de kaart blijven trekken van de reeds gekende koppen.”

Is regeringsdeelname prioritair?

“Regeren is nooit een doel op zich. Het is ons niet te doen om het hebben van een chauffeur of een mooi kabinet. Maar voor groen beleid heb je wel groenen nodig.”

Je hebt iets met voetbal. In welke mate heeft dat je beïnvloed?

“Ik was op het veld te lui om een echt goede voetballer te zijn. Als jeugdspeler werd mijn coach al gek van mijn grote mond. Al heel snel was het mijn droom om in de politiek te stappen. Van je hobby je beroep kunnen maken, daar kan je eigenlijk alleen maar heel gelukkig en dankbaar voor zijn.”