Imade Annouri
3e plaats Vlaams Parlement // Kieskring Antwerpen

 

Maak van ons onderwijs een hefboom, geen slagboom.
 

30 jaar

Sociaal agogisch werk

Adviseur instroom allochtone studenten, KU Leuven

imade.annouri [at] groen.be

Op en naast het veld

Imade, zijn er concrete dossiers waarin je je wil vastbijten?

“Voor mij zijn de belangrijkste thema’s de broodnodige onderwijshervorming, uiteraard ook jeugdwerkloosheid en daarnaast alles wat te maken heeft met een nieuwe verbindende identiteit in Vlaanderen, ver weg van al het gepolariseer van de afgelopen decennia. Ons onderwijs beschikt over heel wat troeven maar we hebben te lang op onze lauweren gerust en dragen daar vandaag de gevolgen van. Ons systeem slaagt er niet in ongelijkheid weg te werken. Er is een te grote schooluitval, bijna 1 op 3 doet minstens één keer een jaar over, onze nieuwe leraren zijn niet genoeg voorbereid op de realiteit,... Het is dringend tijd dat we die dingen aanpakken. Je kan niet alle maatschappelijke problemen oplossen in het onderwijs, maar het is wel de perfecte plek om te beginnen.”

Waarin kan Groen volgens jou het verschil maken?

“Groen is solidair én ecologisch, en ook complexloos progressief. Ik wil schrijven aan een sociaal, rechtvaardig en duurzaam Vlaanderen. Geen defaitisme, wel perfect onderbouwde voorstellen en heel veel goesting.”

Je kan niet alle maatschappelijke problemen oplossen in het onderwijs, maar het is wel de perfecte plek om te beginnen.

Wat is het succes van jonge kandidaten op de lijst?

“Het zijn één voor één ijzersterke kandidaten. We hebben echt een leger aan jonge, gedreven snaken die bovendien heel diverse profielen hebben. Jongeren die in het onderwijs staan, bij de vakbond werken, economen in spe zijn, milieu-expert zijn,… Dat rijke palet maakt Jong Groen zo sterk, en het vertaalt zich ook naar de lijsten van Groen, wat me heel veel plezier doet.”

Is regeringsdeelname prioritair?

“Erop vooruitgaan is prioritair. We zijn er twee verkiezingen na elkaar op vooruitgegaan, en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer mogelijk is. Hoe meer mensen je kan overtuigen van de groene ideologie, hoe meer je kan wegen op het beleid, zowel in de regering als in de oppositie.”

Je hebt iets met voetbal. In welke mate heeft dat je beïnvloed?

“Ik ben enorm dankbaar dat mijn vrienden en ik zo’n positief verhaal uit de grond hebben kunnen stampen met FC Roza, onze voetbalploeg. Voor heel wat mensen is FC Roza een vast begrip geworden. Iets dat vriendschap, amusement en diversiteit als vanzelfsprekend combineert. Die mannen inspireren mij echt allemaal, keer op keer.”