Evita Willaert
2e plaats Kamer // Kieskring Oost-Vlaanderen

 

Uit onderzoek blijkt dat waar er een basisinkomen is of waar men ermee experimenteert, de welvaart en het welzijn stijgen.
 

32 jaar

Licenciaat Afrikaanse talen en culturen ManaMa Taalwetenschap Lerarenopleiding

Doctoraatsonderzoeker UGent

evita.willaert [at] groen.be

Stijgende welvaart en welzijn

Ons jonge Oost-Vlaamse duo wordt gevormd door Sara Matthieu en Evita Willaert. Evita is OCMW-raadslid in Gent en onderzoeker aan de Universiteit van Gent.

Welke thema’s wil je vooral uitspelen?

“Met de voltallige Gentse OCMW-raad keurden we nog maar net een motie van de meerderheidsfracties goed om de leeflonen op te trekken naar een algemeen menswaardig niveau. Iedereen weet dat de leeflonen onder de armoedegrens liggen, maar er wordt veel te weinig aan gedaan. Dat is absurd want het gaat over een noodzakelijk budget voor de meest kwetsbaren in onze samenleving om maatschappelijk te kunnen participeren.”

In welk van de vijf speerpunten van Jong Groen kan je je het meest vinden?

“Ik kies voor een Europees basisinkomen. Uit onderzoek blijkt dat in die regio’s in de wereld waar er een basisinkomen is of waar men ermee experimenteert, de welvaart en het welzijn stijgen. Meer en meer onderzoek toont ook aan dat als mensen net wat meer hebben, ze de energie, de kracht en de mogelijkheden krijgen om in zichzelf te investeren door vorming en opleiding, en door werk te zoeken.”

Ik ga volledig mee voor de hattrick: 3 keer de verkiezingen winnen op rij!

Hoop je het succes van de gemeenteraadsverkiezingen in Gent over te doen?

“Zeker. Groen Gent verdubbelde in 2012 haar zetelaantal bijna. Na zo’n succes ga ik volledig mee voor de hattrick: 3 keer de verkiezingen winnen op rij! In Oost-Vlaanderen zitten we niet zo ver af van die tweede federale zetel. Ik ga me er dan ook volledig voor smijten. Idealiter halen we ook nog die derde Vlaamse zetel binnen.”

Wie is jouw favoriete politicus van een andere partij en waarom?

“Ik denk onmiddellijk aan Patrice Lumumba, de eerste democratisch verkozen premier van het onafhankelijke Congo. Een man die zijn ongelooflijke lef heeft moeten bekopen met zijn leven. Ik krijg nog altijd kippenvel van de speech die hij gaf op de onafhankelijkheidsdag van Congo en waarin hij in aanwezigheid van de jonge Koning Boudewijn en tegen alle afspraken in de voormalige kolonisator in zijn hemd zette. Nooit werd de relatie tussen onderdrukte en onderdrukker scherper geformuleerd. De kracht die mensen als Lumumba hadden om terug te vechten, daar kijk ik enorm naar op.”