Eline Deblaere
2e opvolger Europees Parlement

 

Een bindend klimaatakkoord blijft het allerbelangrijkste. Zonder stabiele leefomgeving schiet je niets op.
 

26 jaar

Een hecht Europa kan alleen maar door een rechtvaardiger Europa

Naast de federale en Vlaamse verkiezingen staat op 25 mei eveneens de Europese stembusslag op het programma. Ook voor Europa is er heel wat jong groen talent verzameld op de lijst. Zo ook Eline Deblaere. Het hoeft niet te verbazen dat ze een duidelijke band heeft met Europa. “Ik heb een stage van drie maanden achter de rug in het Europees parlement”, legt Eline uit. “Ik kreeg gans die periode carte blanche en moest vooral zorgen dat ik zo weinig mogelijk plaats nam in mijn bureau. Ik heb dus m’n ogen en oren open gehouden tijdens allerlei commissies, plenaire zittingen, hoorzittingen en debatten. Ik heb echter in het Europees parlement ook geleerd dat het een heel technisch niveau lijkt, maar het in de eerste plaats mensenwerk blijft. Europa ligt dichter bij ons dan we denken.”

Zijn er concrete dossiers waarin je je wil vastbijten?

“Als jongere is het vrijwel ondenkbaar dat we het niet over jeugdwerkloosheid zouden hebben. Europa dient samen te werken om dit het hoofd te bieden, zo niet dreigt een generatie haar toekomstdromen voor onbepaalde tijd te moeten opbergen. En Europa kán iets doen, meer dan de peanuts die nu worden gespendeerd.”

Een bindend klimaatakkoord blijft het allerbelangrijkste. Zonder stabiele leefomgeving schiet je niets op.

Jong Groen trekt zelf ook met enkele speerpunten naar de kiezer. Welke draagt jouw voorkeur weg?

“In een federale kieskring kan ik me het beste vinden, maar een bindend klimaatakkoord blijft evenwel het allerbelangrijkste. Zonder stabiele leefomgeving schiet je niets op.”

Je zal ongetwijfeld ook de straat optrekken om campagne te voeren. Wat is je ultieme argument om de mensen te overtuigen op Groen te stemmen?

“De sterkte van de partij is dat ze staat voor een bloeiende economie en een grote dosis ondernemerschap, die kansen bieden voor iedereen binnen een ecologisch gezonde omgeving. Deze drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden om een duurzame samenleving te krijgen. Het is dat inzicht dat Groen onderscheidt van andere partijen, en wat mij alvast heeft overtuigd.”