An Moerenhout
2e plaats Vlaams Parlement // Kieskring Vlaams-Brabant

 

Te jong voor stemrecht, maar oud genoeg voor GAS-boetes? Jongeren verdienen beter.
 

30 jaar

Geschiedenis aan KU Brussel Internationale politiek aan KU Leuven

Woordvoerder Groen-fractie Vlaams Parlement

Kapelle-op-den-Bos

an.moerenhout [at] groen.be

Ons programma realiseren is prioritair

An staat garant voor de vernieuwing bovenaan de lijst. Als medewerker diversiteit van de KU Leuven en leerkracht Nederlands aan anderstaligen in Leuven en Diest bouwde ze expertise op inzake diversiteit. Ze is oprichtster van Sankar-project (www.sankarprojectvlaanderen.org), een organisatie die onderwijskansen biedt aan kinderen in Nepal. Momenteel werkt ze als woordvoerster voor de Groene fractie in het Vlaams Parlement.

Het belooft alvast een boeiende campagne te worden. Welke prioriteiten wil je uitspelen?

“Ik wil me focussen op het integratiebeleid dat beter kan en moet. Ik heb jaren gewerkt met vluchtelingen die een leven in Vlaanderen probeerden op te bouwen. Door deze ontmoetingen ken ik het Vlaamse integratiebeleid erg goed. Ik wil er dan ook alles aan doen om dat op de agenda van de Vlaamse regering te kunnen plaatsen.”

Jong Groen heeft met de onderwijshervorming, GAS-boetes, het Europese basisinkomen, een federale kieskring en een bindend klimaatakkoord ook thema’s naar voor geschoven. Waarin kan je je het meeste vinden?

“Als verantwoordelijke voor een onderwijsproject in Nepal en als ex-leerkracht ligt het onderwijs me na aan het hart. De cijfers liegen niet: een op zeven jongeren verlaat de schoolbanken zonder diploma. Er is dus dringend nood aan een onderwijshervorming. Ik geloof in een hervorming met een brede eerste graad. Jongeren kunnen op veertien jaar een veel doordachtere studiekeuze maken dan op twaalf jaar. Bovendien geeft deze structuur kansarmere kinderen twee jaar extra de tijd om eventuele achterstand in te halen.”

Een op zeven jongeren verlaat de schoolbanken zonder diploma. Er is dus dringend nood aan een onderwijshervorming.

Na de verkiezingen zal er werk gemaakt worden van de vorming van de verschillende regeringen. Wat is de ambitie van Groen op dat vlak?

“Ons programma realiseren is prioritair. En onze ideeën in de wereld zetten, doen we natuurlijk bij voorkeur vanuit de regering. Maar als Groen opnieuw op de oppositiebanken zou belanden, dan zal ons dat niet weerhouden om ons ook daar voor de volle honderd procent in te zetten. Oppositie of meerderheid, we gaan er sowieso een lap op geven.”